Familijna impreza plenerowa klimatem nawiązująca do dawnych jarmarków. Można tu spotkać twórców ludowych, rękodzielników, przedstawicieli ginących zawodów, przyjrzeć się ich pracy oraz kupić wyroby. Celem imprezy jest promocja wśród mieszkańców Ochoty i Warszawy bogatych tradycji sztuki i
rękodzieła ludowego związanych z etnograficznymi zakątkami Polski, Europy i Świata. Majówka to doskonała okazja do aktywnego spędzenia czasu na łonie natury z rodziną, wzięcia udziału w warsztatach artystycznych, skosztowania przysmaków regionalnych nie tylko kuchni polskiej.
W tegorocznym programie m.in.:
* jarmark rękodzieła artystycznego i regionalnego, przedstawiciele ginących zawodów, prezentacja kuchni tradycyjnej i etnicznej,
* warsztaty rękodzielnicze dla dzieci i rodziców (m.in.: tkactwo, wiklina, rzeźba, ceramika, kwiaty z bibuły, wycinanki łowickie, kurpiowskie, świece woskowe, zabawki drewniane, instrumenty i inne), pokazy kowalstwa.
* warsztaty taneczne i śpiewacze - folklor warszawski, tańce bałkańskie.
* starodawna wioska wyposażona w narzędzia gospodarstwa domowego oraz z wypiek chleba "na żywo".
* Stara Zagroda - czyli jak żyli i bawili się nasi przodkowie.
* na scenie: występy kapel ludowych, folkowych, zespołów tanecznych
Prowadzenie: Stanisław Jaskułka
wystąpią:
Trupa Teatralna Warszawiaki
Trupa Teatralna Warszawiaki zaprezentuje scenki rodzajowe oparte na tekstach z przedwojennej, humorystycznej prasy, monologi i dialogi w gwarze
warszawskiej oraz zaprosi do wspólnego śpiewania znanych i zapomnianych piosenek warszawskiej ulicy oraz szlagierów przedwojnia przy akompaniamencie kapeli podwórzowej.
Zespół Besquidians - neofolk karpacki
Grupa artystyczna z Iwano-Frankiwska na Ukrainie
studio tańców irlandzkich Dunmore z OKO
grecki zespół Mythos z tanecznym zespołem Sirtaki
Trio Hamdam z tancerką - muzyka irańska i kurdyjska
Kapela Timingeriu - muzyka cygańska, bałkańska j i żydowska
Sokół Orkestar - muzyka bałkańska
oraz
Teatr Wagabunda z instalacją starej zagrody
Na terenie imprezy również prawdziwa wioska z następującymi atrakcjami:
STOISKA NA PODWÓRKU WIEJSKIM
Młocka – wyposażenie: cepy do młocki dla kilku osób, klepisko z desek, zboże i słoma
(uczestnicy cepami młócą ziarno, pojedynczo lub po kilka osób. Zbierają wymłócone ziarno spod słomy i udają się w kierunku stanowiska z żarnem).
Żarna - oryginalne żarna kamienne
(uczestnicy imprezy mają możliwość obracania kamieniem żarnowym mieląc wymłócone ziarno na mąkę. Możliwość zarabiania i rozdawania tzw. „zocynki” (serce chleba wypiekanego na „pościniu”(spód pieca) w piecu chlebowym).
Stanowisko wypieku chleba
Wyrabianie ciasta w nieckach (dzieże)
Pieczenie podpłomyków na specjalnej płycie żeliwnej.
Piec chlebowy
Oryginalny, przewoźny piec chlebowy wykonany zgodnie z dawną tradycją murarską, rozgrzewany ogniem gałęzi sosnowych
(uczestnicy imprezy uczą się wyrabiania chleba do wypieku. Wkładają chleb do pieca.
W trakcie imprezy chleb jest wyjmowany z pieca i podawany na stół biesiadny. Rozpoczyna się darmowy poczęstunek).
Stępa - Zabytkowe urządzenie służące do obijania, obłuskiwania i kruszenia jęczmienia na kaszę (perlok).
Krosna - oryginalny warsztat tkacki
(uczestnicy imprezy poznają tajniki, sztukę tkactwa ludowego).
Masielnica – (tzw. „maśnicka”)
( Uczestnicy przyglądają się i biorą czynny udział w wyrabianiu masła.
Masło jest próbowane z wypieczonym chlebem)
Wyplatanie koszyków – stanowisko wyposażone w korzenie sosny
(uczestnicy uczą się wyplatania koszyków z korzenia sosny - unikalnych, starodawnych rękodzieł ludowych).
Klepanie kosy – pień z babką, kosy do klepania
(przygotowanie kos do koszenia zbóż i trawy).
Tracka – urządzenie na którym przeciera się „kloce” na deski
(zwiedzający biorą czynny udział w „przecieraniu” drewna).
Brus – stanowisko, na którym cieśle ostrzą siekiery i topory do obróbki drewna
Pranie – w starodawnej balii na drewnianej tarze
Zrąbek studzienki z żurawiem – drewniana obudowa studni na tak zwany „węgieł”
Drewniane wiadra i nosidła – tzw. „koromysło”
Wyrób mioteł – miotły wyrabiane z gałązek brzozowych
Gotowanie w kociołkach żeliwnych i darmowy poczęstunek - zalewajki, „prazoków” (chłopska potrawa z ziemniaków i mąki, okraszana smalcem ze skwarkami).
Zabawki ludowe –
FRUCKA – zabawka dla dzieci (każdy kto uruchomi fruckę dostanie ją na pamiątkę)
GWIZDKI – wykonywane z gałązek bzu (rozdawane dzieciom na pamiątkę)
KAPELUSZE Z SITOWIA - nauka wyrabiania (prezenty dla dzieci)
Grające, zabytkowe instrumenty ludowe – „BASETLA” ze strunami z baranich kiszek
BĘBEN o średnicy 50 cm., dłubany w klocu sosnowym, naciagiem z oryginalną skórą garbowaną i wyrabianą domowymi sposobami.
Wstęp wolny!
Park Szczęśliwicki